YouThink Park Pomysłów - Żarówka
przypomnij hasło
Login
Hasło
Zapamiętaj
Nie masz konta? Zarejestruj się!
K Jak zrobić "krupnik" (nalewkę)
Dodany przez: ronin
Komentarzy: 3
4
Opis
Do garnka należy wlać pół litra wody i 250 ml miodu. Następnie należy dodać suszoną skórkę z jednej cytryny, ćwierć laski wanilii, kawałek cynamonu, dwa gożdziki oraz jedno ziarno ziela angielskiego. Wszystko razem gotujemy, mieszając co jakiś czas.

Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i czekamy aż trochę ostygnie. Następnie powoli wlewamy pół litra spirytusu i znowu podgrzewamy, cały czas mieszająć.

Po zagotowaniu należy przecedzić krupnik przez sitko, przelać do gąsiora lub innego naczynia i zostawić na kilka dni, aby się ładnie wyklarował. Potem można go już przelać do butelek.

Dla niecierpliwych: można pić zaraz po przyrządzeniu. Smakuje bardzo dobrze jak jest ciepły.
Czego potrzebujesz
500 ml wody
250 ml miodu
500 ml spirytusu
suszonej skórki z cytryny
ćwierć laski wanilii
2 goździki
kawałek cynamonu
ziarno ziela angielskiego
Szacowana cena
50-100 zł
Szacowany czas
ok 1 godziny
Dodany
2009-11-22 o 19:46
Zgłoś do moderacji
Kup podobne
Img_3095
cinek ( 2009-11-25 o 01:12 )

Lubię polskie święta...:) Już się nie mogę doczekać aż zrobię sobie sam taki krupniczek!:)

zgłoś do moderacji
Kotek
ronin ( 2009-11-25 o 01:22 )

Niekoniecznie musisz czekać do świąt ;)

zgłoś do moderacji
5
ZieloneDrzwi ( 2011-02-16 o 22:24 )

Wypróbować koniecznie!

zgłoś do moderacji
Połącz z Facebookiem
Wyszukaj na YouThink'u zaawansowane Szukaj